Frissítve:
2009-06-08
Bevezetés
Úgy gondolom, hogyha
egészségünk érdekében életünket ökológiai szempontok
szerint átrendezzük, akkor ez a konyhánkra, étkezésünkre is
kihat, s az átrendezés bizony nem megy egyik pillanatról a
másikra.
Szükségünk van átállási időre. Nemcsak a dolgok
elrendezése végett, hanem bizony korábbi szokásaintól nem
egyszerű csak úgy megszabadulni, kellenek átmenetek,
átmeneti kompromisszumok, hisz nem az önkínzásról szól.
Bizony sokkal jobban akarjuk érezni magunkat a
bőrünkben. Ehhez kívánok segítséget nyújtani, s a
legkevésbé sem lelkiismeretfurdalást kelteni.
Az átállási jelzőzen több értelmezése is lesz
később, de most az első olvasatához adok egy
rövid magyarázatot.
Átállásinak nevezettek például azok a földterületek,
amelyek tulajdonosa a Biokultúra Egyesületnél
bejelentkezik, hogy a jövőben bejegyzett
biogazdálkodóként kívánja művelni a földjét. Ekkor az
eljárás megindulásával, a vizsgálatok végeztével nem
azonnal kap a terület bio minősítést, hanem egy
időre az átállási jelzőt kell használnia.
Már nagyon sok különböző ételről állították, hogy
egészséges, de arról nem szóltak, hogy maguk az
alapanyagok, a zöldségek, gyümölcsök, állati eredetű
hozzávalók (a húsok, tejtermékek, a tojás) egészségesek
legyenek.
Mit ér a saláta, ha tele van nitráttal a sok
műtrágyától, s különböző vegyszermaradványokkal
telített? Közben már nem is mutatható ki vitamin- és
ásványianyag-tartalma.
Ha fontosabbnak tartjuk az alapanyagok minőségét,
egészségét, bizony fogyaszthatunk szinte bármit.
Itt is érvényes az a mondás, hogy azzá leszel, amit eszel.
Ha ételünben hemzsegnek az adalékanyagok, szermaradványok,
génmanipulált alap-és adalékanyagot tartalmaz, vagy csak a
gyártás során találkozik vele, bizony nem egészséges
ételünk, bármit is hangoztassanak róla, bármilyen csillogó
is legyen rajta a "cukormáz". Megjegyzem ezeket csak
bizonyos mennyiségi korlát felett kell csak feltüntetni a
csomagoláson.
Amikor ezekeről teszek említést, mindig kapok egy
kérdés. Mit lehet megvenni? Nem sok mindent! Dehát valamit
enni kell? Igen, itt kezdődik. Választhatjuk, hogy nem
kérünk a kínáltakból, s megkeressük az egészséges
forrásokat, vagy lehajtott fejünket csóválva bemegyünk a
legközelebbi hiper-szuperbe, s telepakoljuk valamivel a
kosarunkat, amit később elfogyasztunk.
Abban viszont biztosak lehetünk, hogy az nem fogja
szolgálni EGÉSZségüket.
Ma már sok szempontból könnyebb a helyzetünk, akkor is, ha
nincs közvetlen környezetünkben bio termékeket árusító
bolt. Számos webáruház kínál biotermékeket, s szállít az
egész ország területére. De ezek között böngészve sem
mentesülünk a felelősség alól. Alaposan nézzünk körül,
mérlegeljünk, legyünk TUDATOS VÁSÁRLÓK!