Lencse-csíra leves
Hozzávalók, hogy a
család is élvezhesse:
3 szál sárgarépa
3 szem közepes krumpli
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
petrezselyem és zellerzöld
kb. 2 dl-nyi lencsecsíra
ízlés szerint konyhasó (tiszta NaCl, mára szinte
beszerezhetetlen)
víz (desztilált, szűrt)
(kb. 10 dkg tönköly pehely)
Készítés:
Zöldségeket megtisztítjuk. A répát, hagymát
felkarikázzuk, fokhagymát, krumplit egészben hagyjuk
és sóval feltesszük főni. Mikor a zöldségek
megpuhultak már, a zöldségleveleket és a csíra 2/3
részét is hozzá tesszük, kicsit összefőzzük.
Ilyenkor lé napon fogjunk belőle levet (ezért
inkább az elején kicsit többet tegyünk hozzá). Ha
kevésnek találnánk, ami marad, pótoljuk, s ízesítsük
utána. Én tettem hozzá a családnak egy kis saját
készítésű "vegetát", ami párolt répa, fehérrépa,
pasztinák, hagyma, fokhagyma, zöldségzöldből
készült turmixolással, sóval fölfőzéssel,
szárazdunszttal.
Kifőtt tésztát, vagy főt rizst adjunk hozzá
levesbetétként, vagy a csírával egyidőben
szórjunk bele tönköly pelyhet. A maradék csírát a
családnak a leveses tányérjába a kimert levesre
szórjuk rá.
Javaslat:
Más csírát is foghatunk hozzá, pl. szója bab,
mungóbaba, csicseriborsó, de markánsabb ízüekkel is
próbálkozhatunk. Akár káposztafélékkel is.
Vannak gyermekek, akik csírákat csak így hajlandóak
megenni. Kisérletezzünk bátran!
Lehetőleg bio, vegyszermentesen magunk termelte,
készítette alapanyagokat használjunk.