top left image
top right image
bottom left image
bottom right image

Lencse-csíra leves

Hozzávalók, hogy a család is élvezhesse:

3 szál sárgarépa
3 szem közepes krumpli
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
petrezselyem és zellerzöld
kb. 2 dl-nyi lencsecsíra
ízlés szerint konyhasó (tiszta NaCl, mára szinte beszerezhetetlen)
víz (desztilált, szűrt)
(kb. 10 dkg tönköly pehely)

Készítés:
Zöldségeket megtisztítjuk. A répát, hagymát felkarikázzuk, fokhagymát, krumplit egészben hagyjuk és sóval feltesszük főni. Mikor a zöldségek megpuhultak már, a zöldségleveleket és a csíra 2/3 részét is hozzá tesszük, kicsit összefőzzük. Ilyenkor lé napon fogjunk belőle levet (ezért inkább az elején kicsit többet tegyünk hozzá). Ha kevésnek találnánk, ami marad, pótoljuk, s ízesítsük utána. Én tettem hozzá a családnak egy kis saját készítésű "vegetát", ami párolt répa, fehérrépa, pasztinák, hagyma, fokhagyma, zöldségzöldből készült turmixolással, sóval fölfőzéssel, szárazdunszttal.
Kifőtt tésztát, vagy főt rizst adjunk hozzá levesbetétként, vagy a csírával egyidőben szórjunk bele tönköly pelyhet. A maradék csírát a családnak a leveses tányérjába a kimert levesre szórjuk rá.

Javaslat:
Más csírát is foghatunk hozzá, pl. szója bab, mungóbaba, csicseriborsó, de markánsabb ízüekkel is próbálkozhatunk. Akár káposztafélékkel is.
Vannak gyermekek, akik csírákat csak így hajlandóak megenni. Kisérletezzünk bátran!
Lehetőleg bio, vegyszermentesen magunk termelte, készítette alapanyagokat használjunk.