top left image
top right image
bottom left image
bottom right image

Húsvéti sonka

Nálunk hagyományosan Nagyszombaton főzik a húsvéti sonkát.
Nagyszombat napján húsvéti sonkát ebédelünk, majd vasárnap azt reggelizünk.

Recept:

Hozzávalók:
Mangalica füstölt, hagyományosan érlelt sonka
A sonka méretéhez igazodva fél szál, de akár 2 pár érlelt, füstölt kolbász, lehetőleg csípős
Frissen kiásott torma, legalább negyed kg

A hozzávalókat annyi vízben tesszük fel főni, amennyi szépen ellepi, s lassú tűzön órákon át főzzük, amíg megpuhul. Előzőleg a kolbászról ne húzzuk le a bőrét, csak mossuk meg. A tormát hámozzuk meg és vágjuk csíkokra.

Hűtve, de legalábbis langyosan fogyasszuk. Együnk hozzá előzőleg sonka lében kifőtt kemény tojásokat. Együtt együk a sonkát ( húsos és zsíros részét ) , a kolbászt, a főtt tormát, a tojást, frissen reszelt tormát, vagy előzőleg ecetesen, vagy tejfölösen elkészített tormakrémet és sok kenyeret. Mi már egy jó ideje csak sajátsütésű teljeskiőrlésű tönköly kenyeret fogyasztunk.

A böjt után különösen jól esett. Nem azért mert éhes voltam, hanem az íze. Gyermekkori húsvétjaimat éreztem magamban. Igaz utána lepihentem, s aludtam, mert ilyen nehéz étel emésztése sok energiát von el szervezetünktől.

De talán nem is a rohanásról szól a Húsvét. Pihenhetünk egy kicsit. S figyelhetünk az ünnep misztériumára, arra hogy mi is át tudjuk adni. Az emlékek bennünk élnek, előhívhatók, ne fosszuk meg ettől gyermekeinket sem, legyenek nekik is emlékeik.