top left image
top right image
bottom left image
bottom right image

A kihívás napja

Amikor egy napra vegetáriánus lehetsz.
Én így készültem erre a napra:
Az alapanyagokat is magam készítettem elő, így előre gondoskodtam, hogy legyen túró, s figyeltem mi is nő ép a kertjeimben, mi hol van.
Képek is készültek!

Kihívásnapi menü:

Reggeli: kajszi lekváros tönkölybúza kenyér ( ahol a lekvár nagyi féle több éves kajszi lekvár, mert a sajátokat már rég megettük )

Ebéd: rizsás leves és kétféle túrós buci ( ahol a napra tekintettel zsiradék nélkül készült a leves, mert csak libazsír volt itthon és tojás és zsír nélkül a buci, még a tepsit is csak kiliszteztem, hogy ne ragadjanak le )

Uzsonna: meggyes zabpelyhes turmix ( idén a gyümölcslevesiemnek is ez az alapja, főzés nélkül készül friss aludttejel )

Vacsora: tejfölös pirítós ( grillel pirított, saját tejföllel, s jó sok sóval, de ma fokhagyma nélkül, de készült már szárított medvehagymával szórtan is, vagy sózott hagymakarikákkal, de cseresznye szezonban csodálatos volt friss cseresznyével és hagymával is)

Receptek:

Rizsás leves

Hozzávalók:

Készítés:

Kétféle túrós buci

Hozzávalók:

920 ml teljeskiőrlésű bio tönköly búza liszt ( saját kiszitált )
300 ml tejsavó
2 dkg friss élesztő ( kevés tejben oldjuk fel, a 2,5 dl-ből fogjunk )
2 ek bio nádcukor
1/2-3/4 ek konyhasó
Töltelék1: 10 dkg házi túró 5 dkg bio nádcukor ( barna ) 2 csepp 100% természetes citrom illó olaj
Töltelék2:
10 dkg házi túró
1-2 ek házi tejföl
ízlés szerint konyhasó ( tapadásgátló adalék nélkül )
1 kis csokor friss kapor ( kertünkből )

Készítés:

Kenyérsütőgép dagasztó programjával elkészítjük a tésztát.
A megkellt tésztát kinyújtjuk, 8x10 cm-es téglalapokra vágjuk, megtöljük a túrós töltelékekel, felhajtjuk, az összeillesztésekkel lefelé kilisztezett tepsibe teszük egymás mellé. 180 fokra előmelegített sütőben, kb. fél óra alatt megsütjük.

Javaslat:

Ha puhábban szeretjük, akkor teljeskiőrlésű liszteknél különösen ajánlott a sütő belső terébe egy kisebb edényben vizet helyezni, hogy gőzben sülhessen. Így tovább friss is marad.
Ez a modern légkeveréses - gőzbentartós sütőknél is alkalmazható, mert annak hatásfoka nem biztos, hogy felér ezzel a hagyományos módszerrel.


Kelt tészta készítése

Tönkölybúza kenyér

Hozzávalók:

Készítés:

Meggyes zabpelyhes turmix

Hozzávalók:

Készítés:

Tejfölös pirítós

Hozzávalók:

Készítés:

A heti receptekből

Töltött cukkíni karikák

Hozzávalók:

Készítés:

Hamis rakott karalábé

Hozzávalók:

Készítés:

Majdnem kelkáposzta főzelék

Hozzávalók:
1 kisebb friss nyári kelkáposzta ( saját, szabadföldi )
1 ek köménymag
kb. 30 dkg friss újkrumpli ( saját, szabadföldi )
ízlés szerint pár ek házi (teljes) túró
ízlés szerint 1-2 gerezd új fokhagyma ( őszi fajta, elhagyható )
konyhasó ( tapadásgátló adalék nélkül )

Készítés:
A megtisztított zöldségeket daraboljuk, ha elég aprók a krumplik hagyjuk őket egészben. Egy pároló edénybe, vagy lábosba egy kis vizet öntünk ( lábosnál kicsit többet ) és beletesszük a zöldségeket, a fokhagymát nagyobbakra vágva, s a köménymagot, meg is sózzuk és készre pároljuk.
Tálalásnál a párolt zöldségekre túrót morzsolunk kinek a tányérjába ízlés szerint.
Ha berántottam volna, akkor kelkáposzta főzelék lett volna.

0

Hozzávalók:

Készítés: